Jakou zvolit barvu, systetickou, nebo vodou ředitelnou?

Rozhovor s odborníkem Antonínem Holanem.

Antonín Holan
Antonín Holan

Dnes se budu dotazovat našeho experta v oblasti nátěrových hmot Antonína ohledně výběru barvy. Tonda se věnuje nátěrovým hmotám již 12 let a pro svoji vášeň k barvám se nebojím tvrdit, že je to jeden z mála lidí u nás v Čechách, který rozumí barvám na profesionální úrovni.

Jaké jsou hlavní výhody systetických barev oproti vodou ředitelným?

Bavíme-li se o krycích barvách, dnes již není pravidlem, že syntetika je lepší než, vodouředitelná barva, která v posledních letech udělala velký skok vpřed. Naopak rozpouštědlové barvy kvůli nařízením EU udělaly velký skok vzad. Obecně platí, že syntetiky bývají odolnější vůči povětrnosti. Dalo by se říct, že jsou pružnější, mechanicky odolnější, bývají stálobarevnější - ale není to vždy pravidlem. Naopak vodouředitelné barvy jsou více odolné vůči běžné chemii.

Co byste za barvu doporučil zákazníkům vy?

Je zde hodně otazníků….na co, kam, kde, co bylo za nátěr předtím….Na prodejně to proto řeším individuálně, tak, že se snažím zjistit, jakou má zákazník původní barvu povrchu, který se má přetírat, dále pokud jde o nový povrch, tak jaký a kde, myšleno v horských, městských oblastech atp.. jestli bude v kontaktu s vodou a jakou, nebo spíš na slunci.

Čím tedy natřít kovový předmět?

Z hobby segmentu na kov určitě doporučím syntetiku, je zde menší pravděpodobnost vyvolání rzi. Kdybych si měl vybrat syntetickou krycí barvu, volil bych Alkyton kvůli totální pružnosti, silnější UV stabilitě, kterou voda nenabídne, a kryvosti.

Co když už povrch natřený byl a loupe se, co pak?

Pochopitelně největší jistota je původní nátěr zcela odstranit. Jak nedrží dobře podklad, nikdy nebude držet nový nátěr jak má. Hodně lidí si myslí, že nový nátěr původní volný “zalepí”, ale tak to nefunguje. Je to stejné jako pilíř u mostu, na zhrouceném nikdy nový most držet nebude.

Dále je na řadě inspekce podkladu, jestli se jedná o železitý či neželezný kov, použít vhodný základ. Většinou se jedná o železité kovy, tam je důležité odrezení. Na hloubkovou rez je dobré použít penetrátor na kovy. Dále pokračovat dle daného vybraného výrobce.

A čím natřít dřevo?

Na dřevo dále pak dle použití. Pokud je to pískoviště, úly, nebo věc která má vydržet cca 5 let, volím “vodu” i kvůli pohodlí zákazníka. Neobsahuje ředidlo, a je rychle suchá. Dřevěné obklady, konstrukce, věšáky na prádlo, bidla, okna, dveře, zkrátka vše co musí vydržet déle - tak znovu Alkyton nebo Colorlak Barva na okna, která je skvělá na lavičky a nábytek. Zase kvůli pružnosti, kryvosti a vlastně i suché vrstvě, kterou syntetické nátěry vytvoří v méně vrstvách.

Do interiéru vede voda, odolnější chemicky (běžné umývání), mechanická a povětrnostní zátěž nehrozí. Rychlé schnutí, zrání a nesmrdí.