Jak vybrat lazuru?

Rozhovor s odborníkem Antonínem Holanem na téma lazury.

Antonín Holan
Antonín Holan

Dnes se podíváme na všechno co se týká lazur. Odpovídat na záludné otázky nám bude znovu nás profík Antonín Holan.

Co je to lazura?

Jedná se o nátěrovou hmotu používanou k ochraně a dekoraci dřeva. Zanechává “přiznané” dřevo, nekryje a nemá úkol krýt. Proniká (měla by) hluboko do dřeva a chrání jej tak proti vodě a UV záření. Mohou být na bázi syntetické i vodní. Zpomaluje stárnutí dřeva a prodlužuje životnost dřeva.

Jaké máme druhy lazury?

Na trhu jsou aktuálně dostupné 4 druhy lazur. Pokusím se vám je ve zkratce popsat.

Lazura 3v1

To je impregnace + mezinátěr+konečný nátěr. Používá se pro nestálé povrchy, jako jsou štíty, fasády, střešní dílce atp. Mají hedvábně matný vzhled a renovace probíhá očištěním a přetřením.

Silnovrstvé lazury

Se používají na rozměrově stálé dílce/díly, okna, dveře atp. Jde spíše o menší plochy, kde je důležitá UV stabilita. Mají pololesklý až lesklý vzhled. Dle výrobce jsou z pravidla vhodné i pro dětský nábytek. Renovace probíhá celkovým obroušením a přetřením.

Tenkovrstvé lazury

Efektivně pronikají do dřeva. Jsou vhodné pro nestálé povrchy jako ploty, zahradní nábytek z měkkého dřeva a dekorativní účely. Jsou odolné proti vlhkosti a UV záření. Renovace probíhá očištěním a přetřením.

Středněvrstvé lazury 

Jsou budoucností lazur, čím dál tím více výrobců používá tento typ. Středněvrstvá lazura má vlastnosti jako tenkovrstvá s optickým vzhledem silnovrstvé.lesklý/pololesklý vzhled (dle výrobce), dělá povrchový film, který dodává UV odolnost, ale nehrozí šupinatění, loupání, praskliny a bubliny. Časem degraduje jako tenkovrstvá lazura, spráší se (samosprášení), což nese další výhodu, že se původní nátěr pouze očistí a znovu přetře - nebrousí se. Tento typ je ve všech typech lazur, vodouřaditelné, syntetické i hybridní.

Jaký je rozdíl mezi barvou a lazurou?

Barva ve symslu krycí nátěr, dělá z pravidla nepropustnou jednolitou bariéru, která celkově mění požadovaný odstín. Lazura vykresluje a přiznává léta dřeva, vpíjí se do podkladu.

Jaký je rozdíl mezi olejovými a syntetickými lazurami?

Zde se jedná o slovíčkaření, které výrobci čím dál víc zneužívají! Ono totiž prakticky se opravdu dá říct, že všechny lazury jsou olejové, včetně těch vodouředitelných (výroba probíhá rozkladem molekul vody a olejů a jejich vzájemnému propojení).
Jednoduše řečeno syntetické lazury jsou převážně ze syntetických komponent a olejů. Sušina (pevná částice, která vyživuje dřevo) nepřesahuje VĚTŠINOU 30%.
Olejové lazury v klasickém pojetí, jsou výrobky, kde obsah sušiny je nad 50% a oleje jsou na přírodní bázi. I zde jsou použité syntetické komponenty, pro lepší a dlouhodobější skladovatelnost, nanášení, stálobarevnost odstínů atp.
Olejové lazury jsou citelně dražší, litr lazury momentálně vychází cca 600-800kč/dle výrobce. Syntetické jsou levnější - litr cca 400kč.

Jak poznám jako lajk, když je na balení napsáno “syntetická olejová lazura”, že se jedná opravdu o tu “pravou” olejovou lazuru? 

Musíte v popisu najít podíl sušiny a jaké oleje jsou PŘEVÁŽNĚ použité, zda syntetické nebo přírodní.
Dále kdo má citlivější oko, olejové lazury pozná “přírodnějším přirozeným vzhledem”. Jsou dlohodoběji mastnější, to znamená že mají větší odolnost proti vodě a vlhkosti.

Kolik vrstev lazury mám natírat?

Je potřeba vždy dodržovat pokyny výrobce dle technického listu! Zpravidla jsou doporučené 2-3 vrstvy. POZOR u některých lazur to ale může být i na škodu!

Jak dlouho vydrží lazura?

Doba je různá, od 1 roku po 12 let. Záleží na povětrnostních podmínkách a umístění (světové strany). Pro co nejdelší výdrž, je důležité dodržet pokyny výrobce barvy.

Mezi nejčastější chyby patří natíraní mokrého, vlhkého, nevyzrálého, špatně obroušeného dřeva nebo špatná teplota při nanášení méně než 15°C nebo více než 30°C.

Která je nejlepší lazura?

Vždy záleží na použití, na co budeme lazuru nanášet. Jiné vlastnosti mají viz nahoře silnovrstvé lazury a jiné tenkovrstvé atp. Moje oblíbená lazura je Colorlak Olejová lazura a Remmers UV+.

Jak dlouho schne lazura?

Dle jejího složení, syntetická cca 4-16h, olejové 16-24, vodní 4 - 8h, opět záleží na okolnostech, jako teplota a vlhkost, dokonce i stav dřeva ve smyslu pórů.

Co pod lazuru?

Rozhodněimpregnační nátěry doporučené výrobcem. Impregnace chrání proti napadení plísním, dřevokaznému hmyzu a houbám. Navíc snižuje savost finální vrstvy. 

Například před prvním nátěrem nového dřeva silnovrstvou lazurou, se doporučuje nejdříve aplikovat impregnaci a na pvní rok tenkovrstvou lazuru, alespon v jedné vrstvě. V druhém roce už můžete aplikovat silnovrstvou lazuru. Dělá se to proto, že dřevo nemusí být spárvně proschlé. Tenkovrstvá lazura alespon částečně dřevo chrání, navíc se dostane hlouběji do dřeva než silnovrstvá lazura. Dojde tak k dobré konzervaci. Silnovrstvá lazura má pak perfektní podklad. Je dobré si uvědomit, že podklad bude ovlivňovat vzhled silnovrstvé lazury a bude vypadat jinak, než je na vzorníku.

Přírklad: Mám nové dřevo, budu stavět přístřešek na auto a chci kvůli vzhledu použít Silnovrstvou lazuru postupuji následovně:

  • Ipregnace dle výrobce
  • 1-2 vrstvy tenkovrstvé lazury
  • počkat 6-12 měsíců
  • Nanést 2 nátěry Silnovrtvé lazury

Tento příklad, je dobrý resp při použití Olejové lazury. Pochopitelně vždy a stále se držet postupů daným výrobcem!

Čím se nanáší lazura?

Nejlepším pomocníkem je kvalitníštětec určený na lazury a oleje, který se dostane do pórů dřeva.

153328

Jaký váleček na lazuru?

Snažte se vyvarovat válci. Nátěr se nedostane hluboko do dřeva, lazura může být tak nanesena v velké vrstvě, kde pak přesychá. Když už to jinak nejde, tak válce s krátkým chlupem určené na rozpouštědlové barvy(mají kvalitnější chlup) např. Nylon či Velur.

Jak nanášet lazuru?

Štětcem ve směru let dřeva.

Čím se ředí lazura?

Z 99% se lazury neředí! Ani gelové/tixotropní - pro jejich nižší viskozitu stačí tento typ promíchat. Pokud ji i tak chcete naředit, tak dle výrobce a metriálu lazury. Rozpouštědlové lazury zpravidla S6006 a vodní vodou.