Jak správně vymalovat?

Poradíme Vám na co nezapomenout při výběru barev a kterých pravidel se držet při natírání.

Antonín Holan
Antonín Holan

Když přichází čas na vymalování domova, správný postup, kvalitní barvy a vhodné pomůcky mohou udělat zázraky. V tomto článku se zaměříme na to, jak si vybrat správné malířské nátěry, jaké štětce použít a jaké jsou profesionální postupy pro dokonalý výsledek.

Výběr Barvy

Při výběru barvy pro vymalování místnosti je důležité zohlednit několik faktorů:

Typ Barvy: Zvolte kvalitní barvy vhodné pro interiéry. Můžete si vybrat z odstínů bílé. Počítejte s tím ale, že stěna v průběhu let žloutne. Je tedy vždy vhodné přetírat celou stěnu od kraje do kraje a ne jen vybrané části.

Barva a Styl: Vyberte barvy, které ladí s celkovým designem místnosti. Pokud si chcete barvu natónovat sami pamatujte na to, že už nikdy nenamícháte stejný odstín. Pokud tedy chcete malovat více částí v domě a nevíte kolik barvy budete potřebovat, můžete si vybrat již z namíchaných odstínů od výrobce, který zaručí barevnou shodu.

Odolnost: Zohledněte, zda je barva odolná proti otěru a snadno se čistí, zejména v místnostech s větším provozem. Pro namáhané prostory lze vybrat omyvatelnou barvu. V místech které mají sklon k plesnivění, ale tuto barvu nepoužívejte, naopak natírejte klasických nátěrem, který je nejvíce paropropustný, popřípadě nátěrem termo nebo proti plísni.

Naše tipy:

Interiérové stěny a stropy: Kompletní sortiment Duluxu, s Duluxem neuděláte nikdy chybu.

Kuchyně a koupelny: Dulux Easy Care nebo Dulux Trade Vinyl mat.

Chodby: Dulux Perfect white a pro ty co mají děti a psy tak Dulux Easy Care.

Komerční prostory: Co dovolí rozpočet, levnější varianta je Dulux Classic white, dražší Dulux Trade Vinyl mat.

Malířské Pomůcky

Štětce

Pro malování stěn se hodíštětce s delším a měkčím chlupem. Pro detaily a rohy zvolte menší štětce. Kvalitní štětec může udělat velký rozdíl. Investujte do dobrých štětců, které umožňují plynulý pohyb a rovnoměrný nátěr. Po malování štětec důkladně umyjte a schovejte na příště. Šetříte tím životní prostředí i svoji peněženku.


Válečky

Typ Válečku: Pro malování stěn se často používají válečky s delším chlupem, který pojme více barvy. Pro malování sádrokartonu doporučíme váleček Perfecta. Pro malování klasických štuků zase váleček Sparta.

Ochranné Pomůcky

Fólie a Páska: Chráňte okolní povrchy před náhodným nátěrem pomocí kvalitní fólie a malířské pásky.
Ochranné Oblečení: Noste vhodné oblečení a ochranné pomůcky, abyste minimalizovali riziko skvrn a úrazů.

Profesionální Postup

Připravte si malovaný povrch. Oškrábejte a opravte nerovnosti na povrchu stěn pomocí malířského tmelu.

Malování

Primer a Penetrace: Před aplikací samotné barvy použijte primer nebo penetraci ke zlepšení přilnavosti a kvalitě nátěru. Na již natřené stěny doporučíme Dulux hloubková penetrace, za předpokladu, že stěna nešpiní a neloupe se. V opačném případě oškrabat a penetrovat penetrací Colorlak S2802a. Na nový štuk a sádrokarton můžete použít již probarvenou penetrace Dulux bílá, která vám nahradí i první vrstvu barvy (není omyvatelná).


Pracujte Svrchu Dolů: Malujte od horní části stěny směrem dolů, abyste minimalizovali stopy a nepravidelnosti.
Dvě Vrstvy: Pro zajištění rovnoměrného pokrytí aplikujte minimálně dvě vrstvy barvy. Počkejte na úplné zaschnutí mezi vrstvami.
Opatrně s Páskou:
Klasickou malířskou pásku sundejte co nejdříve je možné, aby vám na povrchu nezůstaly zybtky lepidla. Klasické papírové pásky vydrží na povrchu cca 24 hodin. Pokud jsou na přímém slunci, vydrží ještě méne, tak je odlepte ihned po malování. Pásku strhávejte zespodu nahoru ještě za mokré barvy.

Závěr

Pokud budete postupovat dle toho návodu a vyberete si kvalitní materiály, věříme, že váš malířský projekt bude úspěšný. Při vymalování místnosti si dejte na čas a buďte pečlivý. Moc Vám držíme palce a jiště hravě zvládnete a přinesete novou radost a krásu do vašeho domova.