Jak přetřít nábytek z dřevotřísky

V tomto článku se dozvíte, jak správně postupovat při renovaci nábytku z dřevotřísky.

Antonín Holan
Antonín Holan

Přetírání nábytku z dřevotřísky může být skvělým způsobem, jak osvěžit starý kus nábytku a dodat mu nový vzhled. S několika správnými kroky můžete dosáhnout profesionálního výsledku. Zde je návod, jak na to.

Použito: Dulux WB Trim primer + Dulux Rapidry

1. Příprava pracovního prostoru

Pro renovaci si vyberte dobře větranou místnost (bez průvanu) nebo venkovní prostory, což je obzvláště důležité při použití syntetických barev. Zakryjte okolní plochy zarývacími fóliemi a páskou, abyste je ochránili před nechtěným potřísněním barvou. Myslete také na svou vlastní ochranu - většina barev se obtížně pere, proto nezapomeňte na pracovní oděv a rukavice, které vám při práci dobře poslouží.

Než začnete, připravte si pracovní prostor. Ideálně by měl být dobře větraný a chráněný před prachem a nečistotami. Zakryjte podlahu a okolní nábytek , aby nedošlo k jejich poškození.

2. Broušení

Broušení je klíčovým krokem pro dosažení dobré přilnavosti nátěru. Použijte brusný papír hrubosti P150 nasucho a lehce obrušte celý povrch nábytku. Nezapomeňte obrousit i rohy a hrany.  

Doporučíme použít brusivo abranet, které díky své mřížce skvěle funguje na dřevě. 

3. Čištění

Důkladně očistěte povrch nábytku od brusného prachu, mastnoty a nečistot. Můžete použít vlhký hadřík. Pro odmaštění použijte benzínový čistič. Poté nechte nábytek úplně vyschnout. Z případných pórů prach vysajte.

4. Základní Nátěr

Naneste základní nátěr (primer), který sjednotí savost a zajistí přilnavost barvy k povrchu dřevotřísky. Bílý odstín základní barvy má dokonce lehké vyplňující účinky. Nanášejte základní nátěr rovnoměrně pomocí štětce nebo válečku. Nechte jej dobře zaschnout dle doporučení výrobce.

5. Broušení Mezi Vrstvami

Po zaschnutí základního nátěru lehce obrušte povrch brusným papírem P400, abyste odstranili případné nerovnosti a připravili povrch pro finální nátěr. Na závěr nezapomeňte setřít brusný prach.

6. Nanášení Finální Barvy

Vyberte si kvalitní barvu a nanášejte ji v tenkých, rovnoměrných vrstvách pomocí štětce, válečku nebo stříkací pistole. Nechte každou vrstvu dobře zaschnout podle pokynů výrobce. Pro dosažení nejlepšího výsledku aplikujte alespoň dvě vrstvy barvy.
Doporučujeme použít barvu na bázi vody, která je méně toxická a rychleji schne. Doporučujeme barvu Dulux Rapidry, která má vysokou kryvost, je rachleschnoucí, bez zápachu a zaručuje skvělé výsledky. Můžete se vybrat svůj vlastní odstín Rapidry, který vám namícháme na míru a nebo si vybrat z již hotových odstínů Rapidry Aqua. Pro aplikaci můžete použít stejný váleček nebo štětec, jako na základní nátěr, jen ho předtím nezapomeňte umýt vodou.

Závěr

Přetírání nábytku z dřevotřísky může být časově náročný proces, ale s trpělivostí a pečlivostí dosáhnete skvělých výsledků, které promění váš starý nábytek k nepoznání.