Jak přetřít krycí barvou lakované dřevo: Krok za krokem

Obsah:

1. Příprava pracovního prostoru
2. Nářadí a materiály
3. Odstranění starého laku
4. Broušení
5. Lakování
6. Dokončení
7. Shrnutí

Přetírání lakovaného dřeva je účinný způsob, jak revitalizovat starý nábytek nebo osvěžit interiér vašeho domova. S několika základními nástroji a materiály můžete dosáhnout profesionálních výsledků, aniž byste museli být zkušený řemeslník. Tento článek vás krok za krokem provede celým procesem – od přípravy pracovního prostoru, přes odstranění starého laku, až po aplikaci nové barvy. Naučíte se správné techniky broušení, nanášení základního nátěru a konečné úpravy, které zajistí dlouhodobě krásný a odolný povrch.

Použito: Dulux WB Trim Primer + Dulur Rapidry

1. Příprava pracovního prostoru

Než začnete, připravte si pracovní prostor. Ideálně by měl být dobře větraný a chráněný před prachem a nečistotami. Zakryjte podlahu a okolní nábytek zarývacími fóliemi, aby nedošlo k jejich poškození.

2. Nářadí a materiály

Budete potřebovat následující:

- Brusný papír (střední až jemná zrnitost)
- Brusná houba nebo elektrická bruska
- Odstraňovač nátěrů (pokud je potřeba)
- Čistý hadřík
- Mýdlová voda
- Základní nátěr na dřevo (primer)
- Barva podle vašeho výběru (rozpouštědlová nebo vodou ředitelná)
- Štětce nebo válečky
- Ochranné rukavice a maska

Základní nátěr nebo barva 2v1?

Základní nátěry na dřevo srovnávají savost pro finální nátěr, navíc mají plnící a izolační schopnosti a dále zlepšují adhezi finální vrstvy. Nátěry2v1 jsou zase jednodušší na aplikaci a časovou náročnost.

VODOU ŘEDITELNÉ NÁTĚRY

1.Rapidry - vrchní nátěr, ideální v kombinaci se základním nátěrem DULUX WB Trim primer
2.Colornal mat - 2v1

ROZPOUŠTĚDLOVÉ NÁTĚRY

1.Alkyton - 2v1
2.Dulux Resistgloss - vrchní nátěr, ideální v kombinaci se základním nátěrem DULUX SB Trim primer
3.SU 2013 - vrchní nátěr, ideální v kombinaci se základním nátěrem COLORLAK Univerzal Základ SU 2020;
4.Forticoat - 2v1

3. Odstranění starého laku

Pokud je lak na dřevě v dobrém stavu a pevně drží, nemusíte jej kompletně odstraňovat. Stačí povrch lehce zbrousit brusným papírem nebo houbičkou, aby barva lépe přilnula. Pokud je však lak popraskaný nebo se odlupuje, doporučujeme použít odstraňovač nátěrů a kompletně lak odstranit.
Naneste dostatečnou vrstvu nátěru a počkejte než barva nabobtná (budou na ni varhánky), poté ji odstraňte škrabkou / špachtlí. Opakujte postup dokud nemáte povrch čistý. Na závěr je potřeba dřevo důkladně umýt od zbytků odstraňovače, postačí mýdlová voda, po té necháte dřevo důkladně proschnout (v exteriéru i několik dní)!
I když postup zní jednoduše, je to poměrně náročné, a tak pokud máte souvislou rovnou plochu doporučujeme raději využít mechanického broušení, ideálně pomocí brusky s odsáváním prachu.
Pokud jste dřevo zbavili nátěru a natíráte venkovní prvky, doporučujeme před aplikací barvy nebo laku dřevo ošetřit fungicidními přípravky, které prodlouží jeho životnost.

4. Broušení

Po odstranění starého laku povrch zdrsněte hrubým brusným papírem P120. Brusný prach setřete vlhkým hadříkem a nechte dřevo důkladně vyschnout.

Před aplikací jakékoliv vrstvy, fungicidu nebo krycí barvy či lazury, je nutné dřevo ještě přebrousit, aby měl nový nátěr dostatečnou adhezi.

5. Lakování

Naneste základní nátěr. Po zaschnutí základního nátěru uděláme kontrolu povrchu. V případě že se na povrchu zvedly “chlupy” dřeva, strhněte je po směru let hrubostí cca 150 - 180 jedním až dvěma tahy, nemusíme se bát použít větší sílu. Jestli je podklad dostatečný dle vašich představ poznáte tak, že se v něm nenachází chyby např. nerovnosti a chloupky (které se mohly po základním nátěru objevit).

Teď můžete začít s nanášením vrchní barvy. Naneste tenkou vrstvu barvy štětcem nebo válečkem a nechte zaschnout. Pro dosažení nejlepšího výsledku naneste několik tenkých vrstev místo jedné silné. Každou vrstvu nechte dobře zaschnout před nanesením další. Dodržujte pokyny výrobce uvedené na plechovce - intervaly mezi vrstvami!

Pokud jste dřevo kompletně zbavili původního nátěru můžete si vybrat jakýkoliv druh barvy, pokud ale na povrchu zůstal původní nátěr zvolte vodou ředitelné barvy. Rozpouštědlové nátěry totiž mohou být agresivnější, než původní nátěr a mohou tak zafungovat jako drahý odstraňovač nátěrů.

6. Dokončení

Po dokončení lakování nechte dřevo důkladně zaschnout podle pokynů výrobce barvy. Pokud se vám vlákna dřeva znovu postavila a povrch je tzv. “chlupatý”, můžete po zaschnutí barvy povrch jemně přebrousit jemným brusným papírem a nanést další vrstvu pro dokonalý výsledek. Zde použijte hrubost cca P800 a bruste krouživým pohybem.

7. Shrnutí

- Odstranění původních vrstev barvy
- Při použití odstraňovače povrch důkladně umýt vodou se saponátem
- Nechat dřevo vyschnout
- Přebrousit dřevo hrubostí cca 80-100
- Napustit fungicidem znovu nechat vyschnout a vyvarovat se další vlhkosti nebo dešti!
- Po zaschnutí fungicidu použít základní barvu na dřevo - Provést inspekce dřeva - zda se nenachází nedostatky, jako díry, chloupky dřeva, nerovnosti. -> následně je odstranit
- Aplikovat 2 - 3 vrstvy finální barvy (dle výrobce a odstínu) do zakrytí podkladu