S láskou ke dřevu

Nezapomeňte v létě na své terasy, zahradní nábytek, ploty, obložení a všechny další dřevěné prvky. Dopřejte Vašemu dřevu péči jakou si zaslouží. My Vám s tím moc rádi pomůžeme.

Dřevo je překrásný materiál, ale vyžaduje svoji péči. My jsme na to vybaveni. Pomůžeme Vám s ošetřením nového dřeva i s obnovou starého nátěru.

Na našem eshopu najdete

Tenkovrstvé lazury

Proniká hluboko do podkladu (dřeva). Vykresluje leta a přiznává strukturu dřeva i v různých odstínech. Dřevo chrání před UV zářením a dlouhodobě odpuzuje vodu. Hodí se pro velké plochy, např. ploty, zahradní domky, kůlny a jiné nenáročné plochy. Její opotřebení se pozná sprášeným povrchem nebo šedými až černými skvrnami na dřevě.  Pro její renovaci stačí nátěr očistit, zdrsnit a znovu přetřít.

Silnovrstvé lazury

Vhodná na malé plochy jako jsou okna, dveře, podbití střech a zahradní nábytek. Je určena převážně k dekorativním účelům. Je mechanicky odolná, dobře se udržuje od prachu, pylu a jiných nečistot. Přiznává leta dřeva, tvoří mechanickou bariéru a chrání před UV zářením. Neproniká hluboko do podkladu. Její opotřebení se pozná loupáním povrchové bariéry, kterou vytváří. Pro její renovaci je nutné tuto lazuru dokonale přebrousit a znovu přetřít.

Vodouředitelné lazury

Ekologická varianta lazury, která ošetřuje a chrání dřevo. Láká atraktivním vzhledem i pastelových odstínů, vhodných do interiéru i exteriéru. Pro okna, dveře, nábytek a další, kde tvoří saténový vzhled. Jsou použity modifikované oleje na vodní bázi. Renovace se provádí zdrsněním a novým nátěrem. Vyznačují se extrémní pružností a efektem samo-omyvatelnosti, dobře odpuzují nečistoty, rychle schnou a nezanechávají zápach. Tyto lazury můžeme potkat na novodobých dřevěných oknech mnoha firem.

Oleje a vosky

Oleje pronikají hluboko do struktury dřeva, velmi zpomalí stárnutí či praskání dřeva a zachovají přírodní vzhled dřeva. Nátěr by se měl opakovat 2x do roka nebo dle výrobce. Při poškození naolejovaného dřeva (např. poškrábaní), stačí lokálně místo znovu ošetřit olejem a poškozené místo znovu vypadá jako nové (olej „vytáhne“ poškozené místo a pohledově i mechanicky ošetří). Vodné na terasy, zahradní nábytek, nábytek, truhlíky atp.

Vosky tvoří mechanickou bariéru např nábytku, klavírů, schodů, podlah, doplňků ze dřeva atp. Čím silnější nános vosku, tím lepší mechanická ochrana. Tvoří saténový až lesklý vzhled podle vrstev a nanášení. Chrání dřevo před nečistotami a vodou. Můžou být náchylnější na alkohol a rozpouštědla. Je vhodné voskování opakovat dle potřeby a užívání.

Mořidla

Milně označováno jako ochrana dřeva. Mořidla pouze obarvují a zvýrazňují jeho strukturu v různých odstínech. Můžeme docílit jiného vzhledu dřeviny například ze smrku udělat Eben.  Dají se dělit na lihová, vodní nebo prášková.  Čím více nátěrů tím sytější odstín.  Tyto mořidla po jejich vyschnutí je nutné přelakovat nebo naolejovat.

Impregnace a napouštědla

Impregnace slouží jako prevence napadení dřeva dřevokazným hmyzem, houbami, plísním atp. Jsou bezbarvé i probarvené dle použití dřeva. Impregnace by se měla v exteriéru vždy přetřít, lazurou, olejem nebo krycí barvou. V případě krovů to není nutné.

Napouštědla fungují stejně jako penetrace při malování. Připraví povrch pro finální nátěr zvýšením jeho přilnavosti.

Naleznete zde značky jako

Pokud si nebudete vědět rady s výběrem produktů pro potřeby vašeho dřeva, neváhejte nás kontaktovat na telefonu 602 815 409 nebo mailu barvy@cyan.cz.